nuffang

">

Jumaat, 15 November 2013

semua tentang duit...

Hari ini buka FB rata2 post video tentang tentangan hebat usul PR untuk memotong elaun penasihat-penasihat PM.....Elaun PM tak nak potong ke...kalau YB Nik Aziz berani potong elaun sendiri...takkan PM takut kot.....hihihihi.....mesti ramai yang hangin je baca kenyataan aku ni kan...tak salah kan rakyat berbicara...takkan nak jadi lembu yang dicucuk hidung..ikut je rentak mereka..sepatutnye mereka yang dengar rintihan rakyat...mereka di undi untuk membela nasib rakyat..bukan masukkan duit dalam poket sendiri.....

betul juga rata2 orang bercakap...kita di beri BR1M....alhamdulillah..syukur. itu memang hak rakyat...tapi, kalau nak di bandingkan dengan kenaikan barang harian seperti gula,tepung,minyak petrol dan lain kesan kenaikan harga minyak petrol......mana BR1M tu leh cover tuk selamanya....takat seminggu...entah2 sehari...kita di saran berbelanja secara berhemah..

nak berhemah cara mana lagi....aku, takat ni alhamdulillah....boleh lagi isi perut aku ngan anak2 aku cukup sebulan...sementelah duk di pinggir kampung. jadi tak la terasa harga barang mencanak naik....klu x mampu beli sayur kat kedai pon...boleh lagi petik2 pucuk ubi, betik muda, tanam sayur kat tepi umah ke...klu kat bandar tu...pucuk ubi pon kena beli....huhuhuhu...

kalau tak de lauk...boleh lagi tekak ni telan ikan darat,..ayam kampung,...ayam utan....kalau yang duduk di pekan dan bandar2 besar..longkang pon tak semenggah....mana la diorang nak cari lauk ikan darat ke...ayam kampung sembelih sendiri ke...rata2 bela kucing....kucing tu bukan leh di makan pon...kot bela arnab leh gak di sembelih...

niat post entri ni bukan nak mengeluh tak bersyukur....tp mengeluh sebab kenaikan harga barang secara tak langsung buat hidup aku dan rakyat2 yang berpendapatan rendah caca marba sebab tak cukup duit nak cover family..badan dah letih nak OT...semata2 nk cari duit lebih, buat extra job...kesannye..anak2 terbiar kurang kasih sayang...anak2 jadi mangsa tekanan mak bapak...kena marah..kena pukul....ingat tak penat ke kepala otak duk setting perbelanjaan bulanan....lagi2 bila ke kedai je...ada je barang naik... nak beli barang murah2...tak berkualiti...anak jadi tak sihat...bila tak sihat..kos perubatan pulak nak kena fikir.... ya ampun.....

extra job....klu yang larat...kerja la kat kedai serbaneka 24 jam...dapat la sebulan paling kurang pun 300 hengget...tapi...sayang..anak2 tak terbela...tak jumpa mak bapak...tu bg yang takde bakat berniaga la...

klu yang ada bakat tu...mcm aku kot (alhamdulillah dikurnia bakat menjahit)...buatla bisnes sampingan...ambil tempahan..sana sini buat iklan...menjahit sampai tengah2 mlm...mana nak urus anak..makan minum...rumah.... penat...sampai kekadang jatuh sakit.... ibadat pon takat yg wajib je...x dan nak mengaji ke..berzikir ke...yg duk ingat..nak siapkan tempahan cepat2 supaya bekalan wang di saku tidak surut...kalau surut..alamat...x berlauk la kami nak makan..aku tak kisah la makan lauk kicap...abis..anak2...yang tengah membesar..takkan nak bg makan kicap je hari2.... takkan nak makan nasi je hari2...selera budak2...kekadang nak mkn biskut ke..roti ke..buah ke...kek ke.... takkan kita sampai hati tgk anak2 mcm apa je tgk org lain makan..tapi diorang duk telan air liur....

dulu...time aku kecik2..kat kampung..mewah ngan hasil tanah...nak makan jambu, rambutan, durian, sayur-sayur....ayam kampung fresh...macam2 lagi la....sangat beruntung...zaman sekarang ni semua kena ada duit...kalau tak...makan ikan kering je la...ikan kering pon sekarang dah mahal....

ni kisah hidup aku la....cuba bayangkan orang yang duk di bandar dengan umah sewa mahal, harga barang mahal, ada anak...tapi gaji takat bawah seribu dua ratus...tak pon lebih sikit....mcm ne kehidupan diorang tiap2 hari dengan keadaan ekonomi mcm ni ye.....?

Jumaat, 10 Mei 2013

merepek di tengah hari.. (fail betul nak letak tajuk cerita)

serabut tak berkesudahan.... lagi-lagi di tambah dengan sok sek politik yang tak berkesudahan.

ok..try to remove it from my pity brain.

ok...cerita pasal petang semalam...

bos ajak gi site. sebelum gi site, mencekik dulu kat seksyen 7 shah alam..atas alasan bos..."kesian suzie lapar..jom kita pi makan dulu..." tengok...nama aku jugak yang dijual...tapi memang aku ngah lapo pon...hahahahaha... ade ke aku tengah sibuk pilih kuih kat simpang empat teluk pulai, bos tepon... dialog tak tahan dia "..dah..tak yah beli pape..balik opis sekarang..jom..kita keluar..." bos ni biar betik!!...pisang goreng panas tu....tekak aku da telan air luir da nih.. ah!...lantak...aku bungkus gak barang dua tiga ringgit....

sampai opis je belum sempat bontot aku mececah kerusi...belum sempat aku menggigit goreng pisang yang baunye...uhhh..menusuk kalbu...

"suzie!...jom kita.." kat belakang dia setia mengekor si nizam poyo... aku dah terkulat2..

"kak...sudah..jangan tercegat je kat situ...jom..bos panggil..."

huh...terkocoh2 aku mengekor dua orang lelaki itu... nasib le..aku je pompuan tunggal dalam unit RSD ni selepas ain bercuti bersalin dan akan pindah ke Sabak Bernam...sedih tol...da tak de member bergosip....

okey..sampai kat kedai makan....
da order makan...
start mencekik...

serius aku tak leh masuk bual bicara bos aku ngan si nizam tu....
bak kata nizam..
"kak,kitorang bercakap guna kod"....
yelah..kod la sangat.... bek aku layan mencekik...
kalau aku nyampuk pon asyik aku je yang terkena.....
sengal tul aku ni. membiarkan diri aku di perkotak-katikkan dengan dua lelaki ini...
dunia kami berbeza... aku dunia biasa-biasa je...
tak leh nak link ngan dunia diorang..dunia politik...dunia bisnis meletop diorang...dan yang utama...dunia lelaki....
kalau di link jugak?...bakal meletop lah jawapnye...

dan yang paling aku bengang...
ada ke patut nizam cakap aku tak de kawan kat dunia luar...
kat opis je limit kawan aku....ish...yeke?...

ada je.... cuma aku tak le selalu berpoye-poye macam korang...
boleh main gim..boleh main golf...boleh ke sana..kesini tak kira masa...
aku ada anak..ada hobi..ada kerja sampingan..
asalkan aku suke buat tu semua sudah...


aahhh....lantak korang la....
korang nak bersimpati ngan aku pon..no point.
sebab aku pon no hal je dengan apa yang aku buat...
tolong la jangan ajar aku benda2 yang tak sama ngan jiwa aku..roh aku...
aku adalah manusia yang suke ikut manual...yang bertindak mengikut arahan..
bukan di lahirkan jadi leader..biarla org kutuk aku technician cabuk...
janji aku happy...
kalo jadi jurutera pon tak reti wat keputusan..tak reti wat keje...asyik nak sub keje kat orang bawahan je....kene caci ngan org bawahan nak wat pe....
memang la untuk kesenangan diri guna jawatan yang kita ada...tapi tak pikir ke... org lain nak kene tanggung keje bos...tapi gaji ciput...amboi...dia goyang kaki gaji besau...
aku tak nak la kalo gitu gaya nye....
bek aku jadi manusia biasa dari pada jadi manusia luar biasa tapi orang duk kutuk belakang....

bek aku berada di tengah2...aku boleh tunduk ke bawah dan dongak ke atas...
tunduk dan menginsafi diri sebab ketika aku rasa susah..sebenarnye ada orang lagi susah dari aku...
dan dongak ke atas supaya aku sentiasa sedar diri..tak leka dengan kejayaan aku..sebab aku tengok orang yang duk kat atas jarang yang ada nak tunduk ke bawah...ramai yang terus mendongak sampai ada yang jatuh tersungkur ke bawah...itu yang aku takutkan.... hukum karma....

peace yo....

ini luahan hati ku je...

jangan ada yang terasa pulak...

pendapat orang lain2 kan...

tepuk dada tanyalah IMAN....







Rabu, 8 Mei 2013

SERABUTNYEEEEE!!!!

semalam aku rasa perancangan sudah yang terbaik. tapi hari ni!!.... arghhh..
ok..mulakan hari dengan bangun terkocoh- kocoh.mana taknye..6.30 baru terjaga..padahal jam loceng sudah berbunyi berbelas kali sejak jam 5.00 pagi.konon nak bangun awal lah.. sedap pulak tidur time- time hujan ni...berselimut pulak blanket yg tebal...ya ampun!!.. di sulam mimpi yang entah apa-apa.. kuat betul godaan syaitan kan..
mandi sudah seperti halilintar lajunya..nasib baik guna sabut lifebouy yang harum..kiki..siap mandi nak g solat subuh....ya tuhan..depa tak bangun lagi!!!...trompet itik serati dah berbunyi la pulak. aina!!!..aliya!!!..azhar!!!...bangun  korang tido ek...bangun..bangun!!!!...terkulat2 mcm ulat pokok..tapi mata pejam...
ok..tak pe...ibu siap ..terus pergi..babai la korang...huh..aina terus bangun..aliya da start bukak mata tapi masih baring malas..azhar da terduduk..sambil mengomel mengigau..apa bau hancing ni...aiyak!!!..azhar terkencing malam...aku lupa nak pakaikan pampers..seb baik tido atas toto malam tadi.aku terus angkat toto..letak dlm bakul tepi mesin basuh...da siap semua...aina da bunyi..ibu..beg azhar mana...ibu..beg azhar...
ye...nanti ibu amik...terus aku pakai tudung..amik handbag...amik bekal..ops!!..sempat lg goreng roti telur sementara diorang mandi...tapi almaklumlah..roti kelamkabut..rupanye buruk..hangit sana sini..bedal je la..aku tengok sedap je diorang makan...hancur betul aku kat dapur..
dah siap salam..cium aina ngan aliya kat depan tadika kemas..terus zupp..hantar azhar..aku toleh seat belakang....uwaaaaaa!!!!!....beg azhar!!!!....lupa amik!!!!...suzie!!!!!!!.....grrrrrr....tgk jam...8.05 pg...sah aku lambat lg...
aku patah balik umah amik beg...
baru sampai depan setia alam...
oh no...oh.nonononono...no!...
kenapa time ni banyak gile kenderaan!!!!!...semalam ok.je...tak sempat nak kejar punch kard..
selamat sampai ofis lagi 5 minit jam 9.00 pagi .....
suziana...hari ni awak lewat lagi....
huhuhuhuhu......uwaaaaaaaa!!!!!!....
i need to change!!!!!....
stresssss..!!!....
cepatla dapat rumah!!!!!!.....(apa kes tetiba...tak de kait mengait langsung dgn ini cerita...)
tak kira...nak cepat dapat umah sewa jugak!!!!...

Khamis, 14 Februari 2013

2013 tahun busy.....

tak berkesempatan nak update belog.....lama gila tak mencurahkan kata2 senget kat sini...kikiki...

tahun ni banyak tumpukan pada projek menjahit....

alhamdulillah...walaupon tak mencurah2 ada je tempahan yang datang....

biarla tak kaya tapi sumber kewangan tak putus.....

bulan januari punye projek....

make-up pouch...aku sendiri pakai....kikiki....comey...sayang nak jual..

make-up pouch bag love - belum berpunya...masuk dalam stok jualan...sapa nak bg tau ek.. harga RM25.00 termasuk postage fee

ni pon sama...dengan yang kuning atas...

ni pon sama gak.....

yang ni sarung bantal saiz standard....nak order set bujang n set kelamin pon boleh...

yang ni saja join sew along kat geng jahit beg dalam FB...baru belajar...

ni pencil box size A4..adik bongsu request... nak order pon boleh jugak..

yang ni peplum kurung... sebab pe model tak de kepala?...sebab dia tamo gile glamer....kikiki...

ni bedung baby..kain cotton flannel...lembut n sejuk kain dia....

ni barut baby....saiz newborn....

ni revisable tote bag

sama gak

yang ni newborn baby thin quilt....nipis jew...kalau nak gi jalan senang la bawak...

dress jubah with patching......

make-up pouch order by kawan satu opis...

yang ni mask...konon2 nak jadikan goodie tuk birhtday diorang tapi tak sempat siap ikut tarikh...so postpone kat adik punye birthday je la...kikiki...sengal punya mak la aku ni...

totebag

sama gak

sama gak

yang ni pouch nak pos ke US....gatai nak join sew along...sekali dapat partner kat US nun..nak pos sampai dekat seratus kos dia...huhuhuhu....




Khamis, 17 Januari 2013

Nak auta ke..nak fakta...

Hari ni pepagi dah dpt surat cinta dari HR...sebab...dalam masa 3 bulan banyak hari thumb print lambat... (datang keje lambat da.....) dah di suruhnye bg surat tunjuk sebab....
  
aku da garu kening yg tak gatal ni...apa alasan aku nk bg ni...

xkan nk bgtau..pepagi aku kalo datang angin rajin..lipat kain dulu semantara ank2 bersiap pakai baju sekolah...sampai terlajak syok melipat...sampai terkajak kul 8.00 baru kuar umah...

dan banyak2 hari..kalau anta si azhar tu banyak tul iklan..iklan tisu scottex la..drama swasta la..iklan susu dutchlady la (kat kedai)...

budak umur 3 tahun..kalo berkeras nanti kat sekolah..langsung Xde mood nak study...ibunye ni lagi la...sepanjang hari dok teringat peristiwa marah ank..tinggal ank secara paksa kat taska...itu hal anak plak..

belum campur ngan masalah jalanraya lagi...tau-tau la jln kat klang...byk keta...nk kata jam Xde la sgt...bergerak lg keta...tapi yg bawak keta..ya ampun...mcm nk gi jenjalan selownye... aku ni punyala da speed limit siap drift lagi...potong betul la ... .

xkan aku nk jawab cenggini...

yg biasa diorang wat...tulih gi site...

xkan lambat 8 minit nk kata gi site...langsung tak logik....adoyai..aku ni tak le bendul sangat..tapi nk bg alasan tak logik ni..kalo aku jadi kak jemah tu pon xleh nk terima alasan aku ni.....

aku ni...da la jiwa nak duk kuarters da terkubur sejak duk meru...bgla...seribu mcm senarai kelebihan duk kuarters...alah...yg duk kuarters pon dtg lagi lambat dari aku...apa lagi aku sok...2×5 gaknye nanti...

Sama je...lgpon taraf hidup kat klang ni tinggi wooo...sesak...sibuk...bikin wa jadi tension...duk meru aman tenteram je...Xde bunyi siren ambulan .Xde byk lori kontena lalu lalang...

Kesimpulannye....kena bangun awal la..nk suh diorang bangun awal....bercinta betol....kat situ je dah ada drama swasta gak...drama air mata..drama mal tiri terpekik terlolong pepagi bute...

Selasa, 8 Januari 2013

melembutkan jari jemari yang keras untuk menekan keyboard

agak lama tak menceceh...sebab dah malas nak update blog....
tapi di sebabkan tak nak blog ini terkubur..so arini dengan berat jarinyer...
ter update la jugak....

so far life is always busy...
busy at office...busy at home...
busy sewing...busy ...busy..busy...
da macam bunyi bzzzzzz....bee jer...
kalau betul bela bees ni da kaya jadi tauke madu....ahaks...
asyik verangan nak jadi tokei jer..tapi modal sokmo takde...
guane ning....bak kate zizan...

wei..wei..apa aku melalut nih...

lagi satu masalah diri ini..kejap aku..kejap saya..kejap suzie..ntah mana satu nak panggil diri sendiri...penggunaan tatabahasa yang teruk...

so...entri ni tak menarik pon...

semangat nak story mory tak de lagi lah..belum muncul....

nanti2 la..kot2 bulan depan tergerak nak update ke...

Jumaat, 14 September 2012

skandal di tempat kerja-perlu ke?

selama ni hanya mendengar gosip2 liar mengatakan sipolan sedang hangat bercinta dgn sipolan...dan kebiasaannye gosip seperti itu suzie wat dek je....malas nak amik port..bek pikir mcm ne nk jana pendapatan sampingan... tapi sekarang,suzie dah terjebak dlm dunia skandal seorang kenalan.siap jadi pendengar setia masalah sipolan ngan pakwe sipolan...aduh....rasa bersalah tetba...terfikir pulak perasaan pasangan sehidup semati masing2... pengakuan teman tersebut,skandal berlaku hanya untuk penyuntik semangat di tempat kerja. jika ada masah di rumah, akan lenyap bila terpandang wajah si kekasih hati. ya tuhan...suzie hanya mgucap panjang di dlm hati.terdiam seketika.justeru,pelbagai soalan hinggap di akal fikiran. tiadakah perasaan bersalah pada pasangan?... kenapa lebih sayang 'dia' berbanding pasangan hidup?.. kalau ada yang kurang,ada yang salah,kenapa x bincang elok2 bertentang dua mata dengan pasangan.kan lebih elok dari keluar senyap2.. mencari cinta di luar...kalau semakin susut perasaan sayang,apa salahnya buat aktiviti berdua tanpa anak2.. untuk menghangatkan kembali yg suram...tiada point yang relevan untuk menyokong perlunya wujud skandal di tempat keje.... suzie merasai betapa peritnya bila kesetiaan dan kepercayaan suzie di khianati.. sebab tu suzie menentang keras isu ini.dan sebolehnya suzie elak diri suzie. suzie berdoa dan berharap teman suzie sedar,insaf dan bertaubat pd yg maha esa.kembali pada cinta nya...dan bahagia...